Verzorgende - IG MBO niveau 3

Het beroep

Als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) werk je op verschillende afdelingen van het verpleeghuis. Je werkzaamheden variëren van het verlenen van de basiszorg tot het toedienen van medicijnen. Een belangrijke taak is het ondersteunen en begeleiden van de zorgvrager en zijn relaties tijdens het verblijf. Daarnaast geef je de zorgvrager informatie over de zorg. Je bent onderdeel van een professioneel team, zorgvragers en collega’s vertrouwen op jouw deskundigheid.

De opleiding

De MBO-opleiding tot verzorgende-IG is een opleiding op niveau 3 en is op twee manieren te volgen: volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL).
MCH en Bronovo-Nebo biedt jaarlijks BBL opleidingsplaatsen aan voor de BBL opleiding. Bij de BBL werk en leer je tegelijk. Vaardigheden die je in de theorie leert kun je in de praktijk ontwikkelen en eigen maken. Je bent in dienst van het verpleeghuis. Gemiddeld werk je 32 uur in de praktijk en ga je een dag per week naar school bij een ROC. De opleidingskosten en studieboeken worden volledig vergoed door het verpleeghuis. Tevens ontvang je een leerlingensalaris conform de CAO Verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bij de BOL ligt de nadruk op de theorie. Je volgt lessen op een ROC. Gedurende je opleiding loop je stages in verschillende zorginstellingen. Tijdens de stages voer je de vaardigheden uit die je in de theorie hebt behandeld of alleen in oefensituaties hebt meegemaakt. De BOL betaal je zelf. Stageplaatsen worden verzorgd via het SBBL. Stagiaires die langer dan 5 weken stage lopen in ons verpleeghuis ontvangen een stagevergoeding conform CAO verpleeg- en verzorgingshuizen.

Toelatingseisenvoorwaarden

De opleiding duurt 3 jaar als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:
VMBO (kader-, theoretische- of gemengde leerweg)

  • Bewijs van overgang naar 4 HAVO/ VWO
  • Helpende zorg/welzijn niveau 2 diploma

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot Verzorgende – IG en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.