Verpleegkundige Obstetrie en/of Gynaecologie

Het beroep

Als obstetrie en gynaecologie verpleegkundige ben je opgeleid om zelfstandig de specifieke verpleegkundige zorg te plannen, te verlenen, te coördineren en te evalueren ten behoeve van zwangeren, barenden, kraamvrouwen en gezonde of zieke pasgeborenen. Als je verpleegkundige gynaecologie wordt, houd je je vooral bezig met typische vrouwenziekten zoals eileiderontstekingen en baarmoederhalskanker. Ook speel je een belangrijke rol in de zwangerschapsperiode. Als verpleegkundige obstetrie ben je er tijdens en vlak na de bevalling, zowel voor de moeder als voor het kind.

De opleiding

De specialistische vervolgopleiding obstetrie en gynaecologie verpleegkunde duurt minimaal twaalf tot vijftien maanden. De verdeling van het aantal lesdagen en praktijkperioden is vastgesteld door het opleidingsinstituut en het ziekenhuis. De duur van de opleiding is afhankelijk van het dienstverband: als je een aanstelling hebt voor 80% of meer, duurt de opleiding vijftien maanden. Als je minder dan 80% werkt, is het gebruikelijk dat de opleiding een paar maanden langer duurt. De opleiding wordt volledig vergoed door het ziekenhuis. Je kunt in de zorg blijven doorstromen naar andere specialistische vervolgopleidingen, zoals bijvoorbeeld SEH-verpleegkundige of praktijkbegeleider.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding obstetrie en gynaecologie Verpleegkunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Daarnaast hanteert MCH en Bronovo-Nebo de eis dat je minimaal één jaar werkzaam bent geweest als verpleegkundige in een ziekenhuis. Bij de start van de opleiding moet je werkzaam zijn op de afdeling obstetrie en gynaecologie. Ook moet je als verpleegkundige in het BIG-register geregistreerd zijn.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot obstetrie en/of gynaecologie verpleegkundige en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.