Praktijkbegeleider

Het beroep

Iedereen die een (zorg)opleiding volgt, moet praktijkervaring opdoen. Leerlingen en stagiairs hebben daarbij begeleiding nodig. Als jij de opleiding tot praktijkopleider hebt afgerond, kun je hen deze begeleiding bieden. Ook zorg je ervoor dat de omstandigheden in de organisatie geschikt zijn voor de begeleiding van studenten.

De opleiding

Er zijn twee mogelijkheden om een opleiding tot praktijkbegeleider (praktijkopleider) te volgen:

  • je kunt de MBO-opleiding Praktijkopleider op niveau 4 volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), deze specialistenopleiding duurt één jaar;
  • je kunt de tweejarige opleiding tot praktijkbegeleider / praktijkdocent volgen aan de hogeschool.

Tijdens de opleiding leer je onder andere hoe je de opdrachten uit de praktijkstage boeken met de leerling bespreekt en hoe je deze beoordeelt. Het bespreken van vorderingen, het bewaken van de voortgang van de opleiding en het toezien op het aanwezig zijn van de juiste voorwaarden voor een goede beroepspraktijkvorming zijn eveneens zaken die aan de orde komen.
Belangrijk is natuurlijk ook dat je leert hoe je tijdens de begeleiding met leerlingen omgaat.

Deelkwalificaties
Dit valt allemaal onder de volgende deelkwalificaties, die je met een voldoende moet afronden:

  • Aanname en Introductie van Leerlingen
  • Methodisch Begeleiden
  • Beoordelen
  • Leervoorwaarden op de Leerplek

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de Specialistenopleiding Praktijkopleider als je in het bezit bent van een van de volgende diploma's:

De opleiding accepteert meer diploma's, maar MCH en Bronovo-Nebo accepteert alleen medewerkers met één van de bovenstaande opleidingen. Verder hanteert MCH en Bronovo-Nebo de eis dat je minimaal één jaar werkervaring hebt in een algemeen ziekenhuis.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot praktijkbegeleider en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.