Oncologie Verpleegkundige

Het beroep

Nadat je deze opleiding hebt afgerond ga je op de oncologieafdeling aan de slag als oncologie verpleegkundige. In dit beroep verzorg en verpleeg je patiënten met kanker. Je gebruikt daarvoor je kennis van medicijnen en houdt rekening met de verminderde weerstand van patiënten.

De opleiding

De specialistische vervolgopleiding Oncologie Verpleegkunde duurt ongeveer dertien maanden. Daarin volg je ongeveer dertig lesdagen. Het aantal lesdagen en de verdeling van het aantal lesdagen en praktijkperioden zijn vastgesteld door het opleidingsinstituut van het LUMC te Leiden en MCH en Bronovo-Nebo (waar je de praktijkopleiding volgt). Tijdens de specialistische vervolgopleiding oncologie verpleegkunde leer je hoe je jonge of volwassen oncologiepatiënten verpleegt en hoe je zelfstandig het zorgproces begeleidt.
De onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn onder andere het vertalen van je eigen visie op gezondheid en ziekte naar specifieke verpleegkundige zorg aan oncologiepatiënten, het verlenen van methodische zorg aan deze patiënten en het gebruiken van diagnostiek en behandelmethoden in je verpleegkundig handelen.

Als oncologie verpleegkundige krijg je ook te maken met andere hulpverleners. Je leert hoe je zorg coördineert en hoe je met andere hulpverleners samenwerkt. Het omgaan met de patiënt en diens familie en/of naasten is ook een belangrijk deel van de opleiding. In de zorg kun je blijven doorstromen naar diverse specialistische vervolgopleidingen, zoals dialyseverpleegkundige of praktijkbegeleider.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding oncologie verpleegkunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Daarnaast hanteert MCH en Bronovo-Nebo de eis dat je minimaal één jaar werkervaring met oncologiepatiënten hebt. Dit kan zowel in een instelling, in de thuissituatie als in de dagopvang zijn. Bij de start van de opleiding moet je de mogelijkheid hebben om praktijkopdrachten uit te voeren en kankerpatiënten te verplegen. Ook moet je als verpleegkundige in het BIG-register geregistreerd zijn.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot oncologie verpleegkundige en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.