Gipsverbandmeester

Het beroep

Met het diploma gipsverbandmeester kun je aan de slag als gipsverbandmeester in MCH en Bronovo-Nebo. Je krijgt te maken met patiënten die een aangeboren afwijking hebben of door een ongeval een bot, gewricht of spier beschadigd hebben. Om het genezingsproces te bevorderen, leg je allerlei soorten verbanden aan.

De opleiding

De specialistische vervolgopleiding gipsverbandmeester duurt twee jaar, waarin 42 scholingsdagen opgenomen zijn. De studie kent een theoretisch en een praktisch gedeelte. Tijdens het praktische gedeelte van je studie werk je op de gipsverbandkamer in het ziekenhuis. Het opleidingsinstituut wijst een stageplaats aan voor de extra praktijkstage. Deze stage duurt minimaal drie en maximaal elf fulltime weken.

Tijdens de opleiding leer je door middel van theorie- en praktijklessen hoe je zelfstandig als gipsverbandmeester kunt werken. Je behandelt patiënten die een afwijking aan botten, gewrichten of spieren hebben.

Onderwerpen
Voorbeelden van onderwerpen die tijdens de opleiding (in de vorm van modules) aan de orde komen, zijn:

  • extremiteiten
  • de wervelkolom
  • functionele immobilisaties bij sportletsels

Verhouding theorie en praktijk
Tijdens de opleiding werk je minstens achttien uur per week in de gipsverbandkamer van het ziekenhuis. Je theoretische kennis pas je tijdens je werk en de extra stageperiode toe. Deze praktijkstage is extern, in een specialistisch ziekenhuis zoals een kinderziekenhuis of ziekenhuis voor orthopedie of traumatologie. Er zijn 42 studiedagen gereserveerd voor de theorielessen.

Afronding
Na afronding van de studie krijg je het diploma Gipsverbandmeester en een bewijs van erkenning van de VGN.

In de zorg kun je blijven doorstromen, bijvoorbeeld naar de functie van praktijkbegeleider.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Gipsverbandmeester heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Daarnaast moet je een geldige BIG-registratie hebben.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot gipsverbandmeester en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.