Dialyseverpleegkundige

Het beroep

Als dialyseverpleegkundige verleen je verpleegkundige zorg aan patiënten die een chronische of acute nierfunctiestoornis hebben. Deze patiënten zijn afhankelijk van een nierfunctievervangende behandeling. Daarbij wordt hun bloed schoongespoeld met behulp van een kunstnier (hemodialyse) of door een behandeling via het buikvlies (peritoneale dialysebehandeling). Apparatuur en techniek spelen bij dit werk een belangrijke rol. Om complicaties tijdens de dialyses te voorkomen, neem je voortdurend zelfstandig beslissingen over de gezondheidstoestand en de behandeling van patiënten. De situatie waarin een patiënt verkeert, kan snel veranderen en daar moet je op in kunnen spelen.

De opleiding

De specialistische vervolgopleiding Dialyse Verpleegkunde duurt vijftien maanden bij een dienstverband van 32 uur per week. In deze periode zijn er voor het theoriedeel ongeveer 25 lesdagen. Tijdens de opleiding leer je hoe je gespecialiseerde verpleegkundige zorg kunt verlenen aan patiënten die een nierfunctievervangende behandeling ondergaan op een dialyseafdeling. Je leert de patiënten begeleiden, de verschillende behandelmethoden kennen, doet vaardigheden op om deze zelfstandig uit te voeren en leert met de benodigde machines en apparatuur om te gaan. Ook leer je acute of bedreigende situaties te herkennen en weet je wanneer je andere hulpverleners zoals IC-personeel of artsen moet inschakelen. Je kunt in de zorg blijven doorstromen naar diverse specialistische vervolgopleidingen, bijvoorbeeld CCU-verpleegkundige of praktijkbegeleider.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Dialyse verpleegkundige heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Het is in je voordeel als je minstens een jaar werkzaam bent geweest als verpleegkundige. Daarnaast moet je als verpleegkundige in het BIG-register geregistreerd zijn.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot dialyseverpleegkundige en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.