Deskundige Infectiepreventie

Het beroep

Als deskundige infectiepreventie ben je kwaliteitszorgfunctionaris op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Tijdens je werk krijg je te maken met allerlei mensen op verschillende afdelingen die invloed kunnen hebben op infecties binnen de instelling. Je controleert o.a. de naleving van het preventiebeleid en geeft scholing, voorlichting en instructies.

De opleiding

De post-HBO opleiding Deskundige Infectiepreventie omvat 44 scholingsdagen, die verdeeld zijn over 18 maanden met een theoretisch en een praktisch gedeelte. Je kunt de opleiding volgen aan het UMCU in Utrecht. Tijdens je studie werk je in het ziekenhuis als deskundige infectiepreventie in opleiding. De opleiding is ingedeeld in drie leerperioden van zes maanden met een arbeidsovereenkomst van minimaal 50%.

Tijdens de opleiding Deskundige Infectiepreventie leer je door middel van het verwerken en toepassen van informatie hoe je zelfstandig of met collega’s allerlei werkzaamheden kunt coördineren met betrekking tot hygiëne en infectiepreventie binnen een instelling.

Onderwerpen
Voorbeelden van onderwerpen die tijdens de studie aan de orde komen, zijn:

  • organisatie en communicatie
  • epidemiologie, onderzoeksmethodologie en statistiek
  • reiniging, desinfectie, sterilisatie
  • medische techniek, farmacotherapie
  • preventie en bestrijding van ziekenhuisinfecties en epidemieën
  • verpleegkunde
  • microbiologie


Verhouding theorie/praktijk
Tijdens deze opleiding werk je als leerling-deskundige infectiepreventie in een ziekenhuis. Hiervoor heb je een dienstverband van minstens 50% nodig. Je wordt begeleid door ervaren collega's en de arts-microbioloog.

Afronding
Na afronding van de studie ontvang je het door de NVZ geregistreerde post-HBO diploma Deskundige Infectiepreventie.

Na deze opleiding kun je je in het vak verdiepen door je verder te ontwikkelen als kwaliteitszorgfunctionaris of je te richten op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast worden er jaarlijks nascholingsdagen georganiseerd en kun je je verder verdiepen in deelgebieden van de functie. Voorbeelden hiervan zijn levensmiddelenhygiëne, documentatie en archivering, luchtweginfecties en outbreakmanagement.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Deskundige Infectiepreventie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Verpleegkundige A, B of Z
  • Verpleegkundige HBO, niveau 5
  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (richting medische microbiologie)

Vrijstellingen
Met het diploma van de universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen kun je vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen van de opleiding.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot deskundige infectiepreventie en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.