Verpleegkundige - HBO

Wil je graag in 2016 overstappen naar duaal? Meld je dan aan voor onze job-alert. Je krijgt automatisch een seintje in de week dat de vacature online staat, zodat je snel kunt reageren.

Het beroep

Als verpleegkundige werk je op verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Je taken variëren van het verlenen van basiszorg tot het toedienen van medicijnen of het assisteren van de arts, van het verwisselen van infusen tot het verzorgen van wonden. Daarnaast geef je de patiënt informatie over de (gevolgen van de) behandeling. Bewaken van de kwaliteit van zorg, het coachen van nieuwe collega’s en leerlingen en het initiëren van nieuwe ontwikkelingen zijn taken van de HBO-verpleegkundige. Je bent onderdeel van een professioneel team, patiënten en collega’s vertrouwen op jouw deskundigheid.

De opleiding

De HBO-opleiding verpleegkunde is een opleiding op niveau 5, die je via verschillende leerwegen kunt volgen: in voltijd of via de duale variant. De opleiding kent een propedeusejaar, gevolgd door een hoofdfase. De hoofdfase is opgebouwd uit een verdiepingsfase (2e jaar) en een differentiatiefase (3e en 4e jaar).

Indien je kiest voor de duale variant, betekent dit dat je in dienst treedt van het ziekenhuis en werken en leren combineert. MCH en Bronovo-Nebo biedt HBO-V studenten van de Hogeschool Leiden de gelegenheid om tijdens de opleiding over te stappen naar de duale variant. Deze begint vanaf het derde jaar. Je volgt dan één dag in de week de theorie op school en werkt 28 uur in de praktijk. Bij aanstelling krijg je een leerarbeidsovereenkomst als leerling verpleegkundige, waarbij je salaris ontvangt. De opleidingsduur bedraagt in totaal 4 jaar en leidt op tot Bachelor of Nursing.
Tijdens de opleiding leer je onder andere:

  • Hoe je zelfstandig verpleegkundige handelingen kunt uitvoeren;
  • medicatie geven, wonden te verzorgen en te injecteren;
  • zorgverlening te plannen, coördineren en organiseren;
  • met patiënten en andere zorgvragers om te gaan in verschillende zorgverleningssituaties;
  • de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:

  • HAVO
  • VWO
  • MBO niveau 4

Je kunt met alle instroomprofielen toegelaten worden. Wanneer je geen biologie in je profiel hebt, volg je in je propedeusejaar extra lessen. Daarmee kun je aan het einde van het jaar een certificaat behalen. Dit certificaat heb je nodig om toegelaten te worden tot de hoofdfase.

Verkorte opleiding

Het diploma Verpleegkundige MBO, maar ook een diploma Verpleegkunde A, B of Z, bied je de mogelijkheid een verkorte opleiding te doen. Je krijgt dan vrijstelling voor tenminste 42 studiepunten, waardoor je een jaar eerder met HBO-verpleegkunde klaar kunt zijn. Als je een ander relevant diploma hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met de hogeschool om te informeren wat de mogelijkheden voor studieduurverkorting zijn. Dit geldt ook voor mensen met een HBO-diploma!

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de HBO-duale opleiding en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.