Radiodiatherapeutisch laborant

De werving voor de opleiding met startdatum september 2015 is gesloten. Wil je graag starten in september 2016? Meld je dan aan voor onze job-alert. Je krijgt dan een berichtje als de vacature voor leerling radiotherapeutisch laborant weer is geopend.

Het beroep 

Het werkterrein van radiotherapie bestaat uit het bestralen van patiënten met een kwaadaardige tumor. We gebruiken hiervoor speciale bestralingsapparatuur of inwendige bestralingsbronnen. Door de aandoening gericht te bestralen, kan het gezonde weefsel eromheen gespaard blijven. Je behandelt een patiënt meerdere keren gedurende een bepaalde periode. De verschillende methodieken en bestralingstechnieken worden voortdurend verfijnd. Je wordt een schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt.

De opleiding

Bij MCH en Bronovo-Nebo kun je radiotherapeutisch laborant worden door bij ons de duale variant van de MBRT-opleiding te volgen. Daarnaast kun je kiezen voor onze inservice-opleiding.

De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) is een vierjarige HBO-opleiding. Met deze opleiding kun je werken in de radiodiagnostiek, de echografie, de nucleaire geneeskunde en de radiotherapie. Als MBRT-er werk je met geavanceerde technieken, maar vooral ook met mensen. Je kunt deze vierjarige HBO-opleiding volgen in voltijd of via de duale variant. In het laatste geval volg je de opleiding via MCH en Bronovo-Nebo en betalen wij deze ook voor je. De opleiding wordt verzorgd door de hogeschool Inholland in Haarlem.
Bij de driejarige inservice-opleiding kies je specifiek voor de Radiotherapie. Je werkt dan ook op de afdeling Radiotherapie van MCH en Bronovo-Nebo en gaat zo nu en dan een aantal weken naar school. Dit theoretische gedeelte volg je aan het opleidingsinstituut van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:

  • HAVO (bij voorkeur profiel natuur en techniek of natuur en gezondheid)
  • VWO (bij voorkeur profiel natuur en techniek of natuur en gezondheid)
  • MBO niveau 4

 Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de MBRT-duale opleiding en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.