De werving voor de opleiding met startdatum september 2015 is gesloten. Wil je graag starten in september 2016? Meld je dan aan voor onze job-alert. Je krijgt dan een berichtje als de vacature voor leerling radiodiagnostisch laborant weer is geopend.

Het beroep

Als radiodiagnostisch laborant (of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) voer je verschillende diagnostische onderzoeken uit met behulp van röntgenstraling, geluidsgolven of magnetisme. Het bedienen van de apparatuur en het werken met straling moet secuur en nauwkeurig gebeuren. Hiernaast is er een belangrijke taak voor je weggelegd in de begeleiding van de patiënt. Je ontvangt de patiënt voor het onderzoek, geeft voorlichting en bereidt de patiënt voor op het onderzoek.
Veel onderzoeken voer je zelfstandig uit, maar er zijn ook onderzoeken waarbij je de radioloog assisteert en onderzoeken waarbij je samenwerkt met andere disciplines in het ziekenhuis. Je werkt voornamelijk op de afdeling radiologie, maar het komt ook voor dat je foto’s maakt op de verpleegafdeling, de spoedeisende hulp, de operatiekamer of de intensive care.
Kortom, het werk van een radiodiagnostisch laborant is veelzijdig en afwisselend!

De opleiding

  1. De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) is een vierjarige HBO-opleiding.. Je kunt deze vierjarige HBO-opleiding volgen in voltijd of via de duale variant. In het laatste geval volg je de opleiding via MCH en Bronovo-Nebo en betalen wij deze ook voor je. De opleiding wordt verzorgd door de hogeschool Inholland in Haarlem.

  2. Bij de driejarige inservice-opleiding kies je specifiek voor de radiotherapie. Je werkt dan ook op de afdeling radiologie van MCH en Bronovo-Nebo. Het theoretische gedeelte volg je aan de Erasmus MC Zorgacademie in Rotterdam. De opleiding begint in september met een beroepsvoorbereidende periode van 4 ½ maand. Je gaat dan fulltime naar school en loopt 5 weken stage op de afdeling radiologie. Na deze periode verschuift het leertraject naar de praktijk. Eens in de 3 weken ga je 3 á 4 dagen naar school. Op de werkvloer word je begeleid door gediplomeerde en ervaren collega’s. Hierbij wordt van jou een actieve en initiatiefvolle houding verwacht.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:

  • HAVO/VWO (alle profielen mogelijk. Bij de profielen cultuur & maatschappij en economie en maatschappij is biologie verplicht).
  • Voor de inservice opleiding zijn de eisen HAVO/VWO, met profiel “natuur en techniek” of “natuur en gezondheid”
  • MBO niveau 4 (met natuur- en/of wiskunde)

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de MBRT-duale opleiding of in de inservice opleiding en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.