Operatieassistent

Wil je graag starten in 2016? Kijk bij de leer-werktrajecten.

Het beroep

Als operatieassistent werk je op de operatiekamers van het ziekenhuis. Je assisteert en instrumenteert tijdens operaties van alle snijdende specialisten. Hiervoor moet je dus goed weten wat de behandeling inhoudt, welke technieken er gebruikt worden, wat de eventuele complicaties zijn en welke apparatuur nodig is en hoe deze functioneert. De operatieassistent draagt ook zorg voor de aanwezigheid van alle benodigde apparatuur, materialen en middelen en zorgt er ook voor dat na iedere operatie de operatiekamer weer bedrijfsklaar wordt gemaakt.

De opleiding

De opleiding tot operatieassistent is een driejarige opleiding op HBO-niveau. Aan het eind van de opleiding ben je volledig in staat om de algemene werkzaamheden binnen de operatieafdeling zelfstandig te verrichten en de chirurg tijdens operaties te assisteren.
Met de volgende diploma's is het mogelijk de opleiding in tweeënhalf jaar af te ronden:

Je volgt de opleiding bij het opleidingsinstituut van het LUMC. Je start met een beroepsvoorbereidende periode van vier maanden. Daarna vindt het grootste deel van de opleiding in de praktijk plaats. Tijdens de beroepsvoorbereidende periode, ontvang je van het ziekenhuis zakgeld conform de CAO.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:

  • HAVO
  • VWO
  • MBO niveau 4

Indien je hoger geschoold bent, word je uiteraard ook tot de opleiding toegelaten.

Aanvullende eisen

Als je een MBO-diploma hebt, heb je daarnaast een MAVO-diploma met alle vakken op D-niveau nodig, bij voorkeur ook met exacte vakken. Daarnaast geldt in alle gevallen dat je minimaal 17 jaar moet zijn.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot operatieassistent en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.

Surf voor een film naar www.volgjehart.nl en bekijk het interview met een operatieassistent.