Doktersassistent

Wanneer MCH en Bronovo-Nebo in 2016 gaat starten met de opleiding is nog niet bekend. Wil je graag in 2016 starten? Meld je dan aan voor onze job-alert. Je krijgt automatisch een seintje in de week dat de vacature online staat, zodat je snel kunt reageren.

Het beroep

Als doktersassistent ben je voor patiënten vaak de eerste contactpersoon bij bijvoorbeeld een artsenpraktijk of een polikliniek in het ziekenhuis. Je belangrijkste taken zijn het bedienen van de telefoon, het regelen van het spreekuur en het ontvangen van de patiënten. Gegevens van patiënten noteer je en dossiers leg je klaar voor de arts. Ook assisteer je bij allerlei verpleegkundige en medische handelingen. Je kunt als doktersassistent ook werkzaam zijn bij het laboratorium. Daar houd je je vooral bezig met de bloedafname bij patiënten. Ook prik je patiënten in diverse servicepunten.

De opleiding

MCH en Bronovo-Nebo biedt de MBO-opleiding niveau 4 doktersassistent aan via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je volgt één dag per week de theorie op school en werkt daarnaast 24 tot 32 uur in de praktijk op een polikliniek. Je komt dus in dienst van het ziekenhuis. De duur van het opleidingstraject bedraagt 3 jaar. Indien je beschikt over een Verzorgende diploma MBO niveau 3 of Havo, bestaat de mogelijkheid de opleiding verkort te volgen. Bij aanstelling krijg je een leerarbeidsovereenkomst als leerling doktersassistent, waarbij je salaris ontvangt. Een deel van de schooltijd wordt als werktijd aangemerkt en doorbetaald.

Je kunt er ook voor kiezen de opleiding voltijd te volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL), waarbij je leren en stage lopen combineert. De duur van dit traject bedraagt drie jaar. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je naar het ROC Mondriaan in Den Haag en het ID college in Leiden.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de MBO-opleiding tot doktersassistent als je in het bezit bent van een van de volgende diploma's of bewijzen:

  • VMBO (theoretische leerweg)
  • MAVO
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
  • MBO-diploma niveau 3

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de MBO-opleiding doktersassistent niveau 4 via het BBL traject en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.