Anesthesiemedewerker

De werving voor de opleiding met startdatum september 2016 is gestart. Kijk bij de leer-werktrajecten.

Het beroep

Als anesthesiemedewerker maak je deel uit van het operatieteam. Vlak voor de operatie ontvang je de patiënt. Hierbij geef je voorlichting en bereid je de patiënt voor op de ingreep en de verdovingstechniek. Je assisteert de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt, maar ook bij het aanbrengen van locoregionale verdoving zoals een ruggenprik. Voor, tijdens en na de operatie bewaak je de vitale lichaamsfuncties van de patiënt zoals bloedsomloop, ademhaling en nierfunctie. Tevens draag je zorg voor het onderhoud van de anesthesie. Samen met de anesthesist zorg je ervoor dat de patiënt aan het einde van de operatie weer veilig wakker wordt.
In de dagelijkse werkzaamheden werk je samen met de anesthesist en de andere leden van het operatieteam (operatieassistenten, chirurg) maar je werkt ook veel zelfstandig. Je werkt veel met bewakings- en beademingsapparatuur en dient medicijnen en infuusvloeistoffen toe aan de patiënt. De veiligheid en het welbevinden van de patiënt staan voorop in de werkzaamheden.

De opleiding

De opleiding tot anesthesiemedewerker is een beroepsopleiding op HBO-niveau, waarbij je tegelijkertijd gaat werken en leren. Erg praktijkgericht dus! De opleiding duurt drie jaar en start in september. Het opleidingsinstituut van het LUMC verzorgt het theoretisch gedeelte van de opleiding. Je start met een beroepsvoorbereidende periode van vier maanden. Daarna vindt het grootste deel van de opleiding in de praktijk plaats. Tijdens de beroepsvoorbereidende periode, ontvang je van het ziekenhuis zakgeld conform de CAO.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor de opleiding dien je aan de volgende eisen te voldoen:

  • Je hebt minimaal een afgeronde opleiding tot verpleegkundige 4 of 5, HAVO/ VWO diploma of MBO diploma niveau 4
  • een vakkenpakket met natuurkunde, biologie en scheikunde

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren naar een opleidingsplaats als er een vacature is. Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot anesthesiemedewerker en voldoe je aan de opleidingseisen? Kijk dan bij onze vacatures voor leer-werktrajecten. Je kunt solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan de vacaturepagina. Wanneer er geen vacatures beschikbaar zijn, kun je je inschrijven voor de jobalert. Dan ontvang je iedere donderdag een bericht met de nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren.

Surf voor een film naar www.volgjehart.nl en bekijk het interview met een anesthesiemedewerker.