U bevindt zich hier: Bronovo / Patiënten en bezoekers / Patiëntenvoorlichting / DEXA-scan

DEXA-scan

Inleiding
Bij een DEXA-scan of een botdichtheidsmeting wordt met behulp van röntgenstralen vastgesteld of iemand osteoporose (botontkalking) heeft. Dit gebeurt door te meten in welke mate het bot (de wervelkolom en/of de heup) röntgenstralen tegenhoudt. Bij botontkalking bevatten de botten minder kalk en laten zij meer stralen door. Deze meting wordt beoordeeld door een radioloog die vaststelt of, en in welke mate, er sprake is van osteoporose.  

Voorbereiding
Voor de DEXA-scan hoeft u niet nuchter te zijn of uw eventuele medicijnen te stoppen. Mocht u kort voor de DEXA-scan onderzoek van maag of darm hebben gehad waarbij u contrastpap hebt moeten drinken, meldt u dat dan. Wanneer u aan de heup en/of rug bent geopereerd zal het onderzoek mogelijk moeten worden aangepast.

Het onderzoek
U wordt verzocht de broek of rok en eventuele bh of corset uit te doen (alles van metaal kan het onderzoek verstoren). Het is daarom verstandig om gemakkelijke kleding aan te trekken. U komt vervolgens op een onderzoekstafel liggen.
Het is van groot belang dat u stil ligt tijdens het onderzoek. De daadwerkelijke scans (heup en rug) duren iets korter dan een minuut. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde röntgenlaborant of doktersassistent(e).

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Is het onderzoek pijnlijk?
Een DEXA-scan is niet pijnlijk.

Is er contrastvloeistof nodig?
Voor de DEXA-scan is geen contrastvloeistof noodzakelijk.

Risico’s
Het risico van de gebruikte hoeveelheid röntgenstralen is verwaarloosbaar. Het is belangrijk om een (mogelijke) zwangerschap te melden aangezien röntgenstralen schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Het onderzoek kent verder geen bijwerkingen.

Uitslag
De laboranten en radioloog geven u geen uitslag van het onderzoek. De radioloog beoordeelt de beelden en de uitslag van het onderzoek zal in het algemeen binnen enkele dagen bij uw behandelend arts zijn. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens een vervolgafspraak. Als u nog geen vervolgafspraak heeft, kunt u deze (telefonisch) maken met de polikliniek van de behandelend arts. Zorgt u er daarbij wel voor dat de datum van deze vervolgafspraak niet eerder dan één week na het onderzoek valt, in verband met de verwerking van de onderzoeksgegevens.

Waar vindt het onderzoek plaats?
Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie, begane grond, route 64. Als u binnenkomt in de Centrale Hal gaat u linksaf de gang in, waarna u bij de liften rechtsaf gaat. De receptie bevindt zich aan uw linkerhand. U kunt ook de bordjes naar de afdeling Radiologie volgen.

Tot slot
De afdeling streeft ernaar om u op uw afspraaktijd te helpen. Wilt u daarom op tijd aanwezig zijn voor het onderzoek en rekening houden met de tijd die nodig is voor parkeren.
Bij verhindering verzoeken wij u dit uiterlijk 24 uur van tevoren (maandag t/m vrijdag) kenbaar te maken. Zonder tijdige afmelding brengen wij het wettelijk geldende wegblijftarief in rekening.    

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Radiologie, tel: 070 - 312 41 20.