U bevindt zich hier: Bronovo / Patiënten en bezoekers / Patiëntenvoorlichting / MRI van het...

MRI van het hart - Adenosine perfusie

Adenosine perfusie MRI van het hart

Inleiding

Binnenkort komt u voor een MRI-onderzoek van het hart op de afdeling Radiologie van Bronovo. Bij dit onderzoek wordt uw hart afgebeeld met behulp van een MRI-scan, terwijl u het middel adenosine krijgt toegediend. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Het is mogelijk dat hiervan in uw situatie enigszins wordt afgeweken.

Doel van het onderzoek
U wordt behandeld door een cardioloog vanwege (een vermoeden van) hartklachten. Uw arts onderzoekt of uw klachten worden veroorzaakt door zuurstofgebrek in het hart. Zuurstofgebrek kan het gevolg zijn van één of meerdere vernauwingen van de kransslagaderen. Om hierover meer inzicht te krijgen, is in overleg met u besloten tot een onderzoek met een MRI-scanner in combinatie met een infuus van adenosine. Dit middel zorgt voor maximale verwijding van de bloedvaten van het hart. Hierdoor kan een vernauwing van een kransslagader beter opgespoord worden.

Voorbereiding
Het is noodzakelijk om tijdelijk te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen. Deze medicijnstop gaat vier dagen vóór het onderzoek in. Na het MRI-onderzoek zult u in principe die medicijnen weer moeten innemen. Als dit voor u van toepassing is, staat dit op de afsprakenbrief vermeld.
Let op met producten die cafeïne of theïne bevatten:

  • 24 uur vóór het onderzoek mag u geen cafeïne of theïne houdende producten gebruiken, zoals koffie, thee, cola, chocolade en cacao.
  • Op de ochtend van het onderzoek kunt u een licht ontbijt gebruiken, zonder thee, koffie of chocola.

Het onderzoek
De afdeling streeft ernaar om u op uw afspraaktijd te helpen. Wilt u daarom op tijd aanwezig zijn voor het onderzoek en rekening houden met de tijd die nodig is voor parkeren.

Bij aankomst in Bronovo gaat u naar de afdeling Radiologie. Deze is op de
begane grond. U volgt route 64: bij binnenkomst in de centrale hal gaat u linksaf de gang in, waarna u bij de liften rechtsaf gaat. U meldt zich hier bij de balie van afdeling Radiologie. Wanneer u aan de beurt bent, wordt u begeleid naar een kleedkamer. Hier kunt u zich uitkleden; alleen uw sokken en ondergoed houdt u aan. Let op dat u alle metalen voorwerpen in de kleedkamer laat.

De MRI-magneet trekt metalen voorwerpen aan. Het is daarom zeer belangrijk dat u géén metalen of magnetische voorwerpen bij u draagt in de onderzoeksruimte. Het onderzoek kan daardoor mislukken.

Neemt u daarom de volgende voorzorgsmaatregelen:
  • Draag geen metalen voorwerpen zoals haarspelden, sieraden (oorbellen, piercings, dasspelden, manchetknopen, enz.), beugel-BH, gebitsprothesen, gehoorapparaat, horloge, bril, metalen gespen, knopen of ritssluitingen.
  • Zorg ook dat u geen voorwerpen met metalen of magnetische onderdelen bij u heeft, zoals sleutels, balpennen, bankpasjes, creditcards, keycards, aanstekers, zakmes of munten.

De laborant in de onderzoeksruimte geeft u eerst uitleg en instructies over het onderzoek. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. U krijgt een infuus in uw arm, waardoor tijdens het onderzoek adenosine en een contrastmiddel toegediend wordt. Daarna schuift de laborant de tafel in het MRI-apparaat: een verlichte tunnel die aan de voor- en achterkant open is.

U krijgt een balletje in uw hand waarin u kunt knijpen als u tijdens het onderzoek contact wilt met de laborant. Het MRI-apparaat maakt namelijk zoveel geluid dat de laborant u niet hoort tijdens het maken van de foto’s.

De geluiden die u tijdens het onderzoek hoort zijn vergelijkbaar met een klop- of hamerboor. U hoort verschillende geluiden die variëren in hardheid. U krijgt daarom gedurende het onderzoek een koptelefoon op zodat de geluiden wat gedempt worden.

Het onderzoek duurt maximaal 30 minuten. Om te zorgen dat de beelden niet bewogen zijn is het nodig dat u tijdens het onderzoek heel stil blijft liggen. Vooral tijdens de opnamen (steeds 10 tot 20 seconden waarin u de geluiden hoort) van uw hart. Het is nodig dat u gedurende die periode uw adem inhoudt.

Tijdens het onderzoek worden uw bloeddruk en hartritme continu geregistreerd. Een cardioloog en een radioloog houden voortdurend toezicht op het verloop van het onderzoek.

Mogelijke bijwerkingen
Door de toediening van adenosine kan er een kortdurend ‘blozend’ en opgeblazen gevoel ontstaan. Het onderzoek wordt soms als onaangenaam ervaren vanwege de beperkte ruimte in de MRI-tunnel.
Als u onwel dreigt te worden, kunt u de laborant op elk moment waarschuwen met het ‘knijpballetje’. In de praktijk blijkt het voor de meeste patiënten geen probleem te zijn. De adenosine die tijdens het onderzoek toegediend wordt, is na enkele seconden uitgewerkt.

Risico’s
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.
Bij een MRI-scan wordt er gebruik gemaakt van een magneetveld en radiogolven. Er komen geen röntgenstralen aan te pas. MRI is een veilige onderzoeksmethode waarvan tot op heden geen schadelijke effecten zijn waargenomen. Uit extra voorzorg wordt een MRI-onderzoek niet uitgevoerd in de eerste twaalf weken van de zwangerschap.

Als er bij u een pacemaker is geïmplanteerd, kan het onderzoek niet doorgaan; neemt u contact op met de afdeling Radiologie of uw cardioloog wanneer men hier niet van op de hoogte is.

Als u een astmatische aandoening (COPD) heeft en/of dipyridamol (Persantin) gebruikt, mag u geen adenosine toegediend krijgen.

Anders dan röntgenvloeistoffen is het MRI-contrastmiddel Gadolinium niet jodiumhoudend. Overgevoeligheid voor dit contrastmiddel komt vrijwel niet voor. Het contrastmiddel kan niet altijd worden toegediend aan patiënten met een slechte nierfunctie.

Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u uw normale voedingspatroon hervatten. U kunt na afloop van het onderzoek gewoon met de auto, fiets, lopend of met het openbaar vervoer weer naar huis of naar uw werk.

Uitslag
De laborant geeft u geen uitslag van het MRI-onderzoek. Een radioloog en een cardioloog beoordelen de MRI-opnamen. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens een vervolgafspraak met u. In verband met de verwerking van uw onderzoeksgegevens is deze afspraak niet eerder dan een week na het MRI-onderzoek. Als u nog geen vervolgafspraak heeft, kunt u deze (telefonisch) maken met de polikliniek van uw behandelend arts.

Afspraak annuleren
Wanneer u verhinderd bent neemt u dan uiterlijk 24 uur van tevoren, of - in geval u op maandag het onderzoek heeft - voor het weekend, telefonisch contact op tijdens kantooruren met de afdeling Radiologie wanneer u verhinderd bent. Zo kan een andere patiënt in uw plaats onderzocht worden. Zonder een tijdige afmelding wordt het wettelijk geldende wegblijftarief in rekening gebracht.

Meer informatie
Voor aanvullende informatie en met vragen, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de balie van afdeling Radiologie, via telefoonnumer 070 - 312 41 20 of met de balie van de polikliniek Cardiologie, via telefoonnummer 070 - 312 43 75.

Uitgave: 224 (september 2013)